Jak využít vlákninu?
Dužinu z ovoce nebo ze zeleniny lze v první řadě použít jako obklad při celé řadě zdravotních obtíží. Některé druhy dužiny s obsahem síry, které zbudou například po zpracování zelí, kadeřavé kapusty a cibule, se mohou uplatnit jako obklady na vážné formy popálenin a lze je vyměňovat vždy po několika hodinách. Síra ránu dezinfikuje, a pokud není zranění příliš rozsáhlé či hluboké, napomáhá též rychlé regeneraci poškozené tkáně.
Dužina z mrkve, okurky, tykve a dýně je výtečná při léčbě kožních zánětů, které byly způsobeny chorobnými ekzémy, vyrážkami nebo oparem či sluncem. Jsou báječně chladivé, a proto nacházejí uplatnění i při horečkách, kdy se přikládají na čelo, na prsa a na břicho.
Některé další druhy dužiny jsou schopny fantastickým způsobem odstranit lokální infekci. Jedná se zejména o ovoce a zeleninu s obsahem škrobu. Jestliže například dužinu z brambor, vodnice nebo tuřínu přiložíte na diabetické vřídky na nohou, na otevřené rány, gangrenózní boláčky, propíchnuté cysty nebo puchýře či jiná podobná kožní poranění, nebudete věřit svým očím. Některé kyselé dužiny mají též schopnost napnout uvolněnou kůži a odstraňovat vrásky. Zde nachází uplatnění převážně dužina z citrusových plodů. Dužinu lze použít na spoustu věci v kuchyni. Kniha Encyklopedie léčivých šťáv obsahuje mimo jiné i recepty obsahující právě dužinu, která vzniká jako odpad při odšťavňování.
Encyklopedie léčivých šťáv
Komentáře
Přehled komentářů
Mě chutná tato kombinace z odšťavňovače - https://www.youtube.com/watch?v=c6QiJeTCZjM&t=2s. Doporučuju vyzkoušet. Je to dost rychlé.
recept na dobrotu
(Gabriela, 30. 10. 2018 20:14)